Jeg er Bjørn Z. Ekelund. En av Norges mest erfarne organisasjonskonsulenter og psykologer. Mitt spesialfelt er samarbeid, team, ledelse og kultur. På denne bloggen formidler jeg tanker om disse og andre temaer som står meg nær.  Sjekk gjerne ut bze.no hvis du vil lære meg litt bedre å kjenne.

Hvordan preges jeg av Røde, Blå og Grønne preferanser når jeg går inn i nye roller?

Publisert: 1.04.2020

I disse dager har mange av oss hjemmekontor. I skrivende stund er 4 av 10 personer i Norge bedt om å arbeide hjemmefra. Dette innebærer nye utfordringer, en annen type stress, andre krav til selv-organisering etc. Noen av oss bor alene mens andre bor i små leiligheter med flere personer som krever fysisk plass og oppmerksomhet. Hver og en av oss må finne oss selv igjen i denne nye rollen.

Richard D. Precht har skrevet en filosofibok med tittelen: «Hvem er jeg – og i så fall hvor mange? En filosofisk reise» (Cappelen Damm, 2011). Dette åpner jo opp for en type tenkning om at vi er forskjellige personer i ulike situasjoner. Det betyr jo også at når man går inn i en rolle, inn i en ny kontekst, så vil hvem jeg er forandre seg.

Vil resultatene på Diversity Icebreaker testen bli annerledes når man svarer i en ny hjemmesituasjon?

Det å gå inn i nye roller er en forandringsprosess. Flere av våre kunder bruker Diversity Icebreaker for å samtale om hvordan man former sin nye rolle. Vi ser gjerne at disse fire rolleskiftene har vært typiske:

  • inn i leder-rollen

  • inn i student-rollen

  • inn i mentor/mentee-rollene

  • ved oppstarten av prosjekt der man trenger raskt å klargjøre seg selv og sitt bidrag

I dagens situasjon som følge av COVID-19-pandemi, med hjemmekontor er vi en situasjon der ansatte skal finne seg selv igjen sammen med andre i en ny kontekst. Man har «hjemmekontor» og med en ny rolle som distanse-arbeider når arbeidsplassen ikke lenger fungerer som en fysisk møteplass. 

Vil jeg vurdere meg selv annerledes i forhold til Rød, Blå og Grønn preferanse når jeg både lever og jobber i en slik hjemmesituasjon? Når jeg går inn i en slik rolle, hva er da mine typiske styrker og svakheter gitt de fargepreferansene jeg har? Som Rød, hvordan sørger jeg for å nå fram med mitt budskap når jeg ikke lenger kan kommunisere ansikt til ansikt med mine kollegaer? Som Grønn, hvordan greier jeg å opprettholde fokus på det som er viktigst når jeg ikke har kolleger rundt meg som hjelper meg til å prioritere? Som Blå kan jeg kanskje gledes over mindre sosiale forpliktelser, men hvordan kan jeg hjelpe til med organisering av de virtuelle møtene? Det er mange spørsmål man kan stille seg i den endringsprosess vi alle nå er en del av. I dagens situasjon har vi ikke så mange gode svar på disse spørsmålene. Men, som i alle andre sammenhenger der usikkerheten er stor er det viktig å stoppe opp, dele erfaringer og lage raske erfaringssløyfer. Lær gjennom det å reflektere og samtale med andre. Lær om andres hverdag og deres utfordringer foruten å finne fram til en del kjøreregler for samhandling. Test deg selv igjen nå i den nye situasjonen – og del dine resultater, erfaringer og refleksjoner med dine kolleger. Det vil gi dere en ny felles plattform, en fornyet felles opplevelse av fellesskap med forskjellighet med et språk som mange av dere kjenner til fra før.

Om stress og Rød, Blå og Grønn

Hva er typisk Rød, Blå og Grønn E-atferd?